Pääsiäiskimara

Kokonainen vuosi on vierähtänyt edellisestä julkaisustani! Siinä kerroin viime vuoden pääsiäisestä ja sen verkkaisesta tunnelmasta. Hyvä niin, sillä tarvitsin voimani ja energiani loppuvuodeksi Espoon Karhusaaren Sinebrychoffien kaupunkimaatilan henkiin herättämiseen. Pro Karhusaari -yhdistyksen silloisena puheenjohtajana sain vuokrattua tilan Hevosmiehentalon väentuvasta aineeton kulttuuriperintö -hankkeen tapahtumiin. Ne liikuttivat satoja ihmisiä historialliselle kaupunkimaatilalle vuoden 2021 aikana. Yksi raskaimmista ja rakkaimmista muistoista on Karhusaaren ensimmäisen Espoo-päivän järjestäminen ja digioppaan tekeminen yhdessä kaupunginmuseon kanssa. Opastetut historiakierrokset tuottivat iloa, kun näin kävijöiden kiinnostuksen omaan kulttuuriperintöön.

Voin vihdoin keskittyä jälleen omaan, rakkaaseen talovanhukseeni! Ja käsillä olevaan pääsiäiseen, jota on perinteisesti vietetty Helmillä yli 50 vuoden ajan. Pääsiäisen ehdoton kohokohta on illallinen kamarissa. Kerääntyminen pitkän pöydän ääreen kuvastaa upeasti äitini lempirunoa. Uuno Kailaan Karavaanissa kuvataan, kuinka ”uusia polvia entiset saattelevat”. Näin myös Helmillä; osa juhlijoista on siirtynyt ikuisuuteen, osa on vasta elämänsä alussa. Edelliset sukupolvet ovat kamarin seinien tauluissa, me elävät pöydän ääressä toistemme seurasta ja hyvästä ruoasta nauttien. Näissä hetkissä on taikaa, sitä elämän aitoa kerroksellisuutta, jota ei voi kokea kuin elämällä.

Kerroksellisuus innosti kokoamaan kuvia tämän vuosituhannen Helmin pääsiäisistä. Huomasin, että myös jokaisella koristeella on muistonsa ja tarinansa. 

Pääsiäispuput

Pääsiäistipuja ja kukkoja

Tiput ja kukot levittäytyvät pääsiäisenä kaikkialle! Niistä vanhimmat ovat lasikuvun taustalla näkyvät isäni 1950-luvulla tekemät kukot. Ne ovat jo niin vanhoja, että eivät enää jaksa seistä ilman tukea. Keittiön hyllyn kahvikukon olen tehnyt kansakoulussa. Rairuohoissa asustavia tipuja tuntuu kuoriutuvan joka vuosi lisää.

Pääsiäiskattaukset

Pääsiäisenä keittiö täyttyy herkullisista tuoksuista! Isäni opeilla tehty lammas on pöydän kunkku siinä missä kinkku jouluna. Perinteisten valkosipuliperunoiden ja minttukastikkeen lisäksi lisukkeita myös vaihdellaan. Mämmi on pakollinen, sen seuraksi tehdään raikasta Limoncellovaahtoa. Joskus on myös pääsiäiskakkua, kuten kuvan herkullinen raakakakku. Kattaus koostuu vanhoista astioista. Osa on Helmin alkuperäisiä, osa kirpputori täydennyksiä.

Pääsiäiskukkia

Myös kukilla on Helmin pääsiäisessä omat tarinansa. Narsissit ja krookukset tuovat mieleeni isäni. Hän istutti niitä Helmen kukkapenkit täyteen. Lisäksi olen istuttanut sinne appeni antamat narsissit. Tänä vuonna ne eivät ehdi lumen alta tervehtimään meitä. Helmililjat tuovat mieleen koiramme Onnisen. Automatkalla pääsiäisen viettoon se murtautui kuljetuskopistaan ja talloi jalkatilassa olleet helmililjat. Onneksi osa niistä selviytyi kukkimaan verannalla.

Hyvää ja tunnelmallista pääsiäistä kaikille toivoo Helmihuvilan Ulla

2 thoughts on “Pääsiäiskimara

  1. Tervetuloa tauolta! Olenkin jo odotellut tätä postausta. Ihan mielettömien työjuttujen parissa olet ahkeroinut, iso peukku! Hyvää pääsiäisen aikaa sinne ihanaan Helmi-huvilaan!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti